Home | Linkpartners | Contact

Op reis in Turkije

 Lees meer


Turkije is interessant voor de allround vakantieganger! U vindt hier werkelijk alles wat u nodig heeft voor een heerlijke vakantie.
Doordat er zoveel verschillende volken in Turkije hebben geleefd, zijn er ontelbaar veel interessante bezienswaardigheden te vinden die zijn overgebleven. Cultuursnuiven kunt u in Turkije dus uitstekend. Aan de Turkse Rivièra liggen talloze baaien en dorpjes waar het massatoerisme nog niet heeft toegeslagen. Dankzij de kilometerslange kustlijn is Turkije een prachtige bestemming voor zon- en strandliefhebbers. Een extra voordeel van een vakantie naar Turkije is bovendien het aantrekkelijke prijsniveau.

Eten

Na de Franse en de Chinese keuken staat de Turkse keuken bekend als één van de beste ter wereld. Het vond haar oorsprong bij een landbouwvolk uit Centraal Azië en werd o.a ook beïnvloed door de keuken aan de landen van de Middellandse Zee. Met de eenvoudigste ingrediënten worden de heerlijkste maaltijden bereid. Olijfolie is de basis van de Turkse keuken. Turkije behoort tevens tot de zes grootste wijnproducenten ter wereld. De nationale drank is raki.

Natuur

Het hoogland van Anatolië is het belangrijkste landschap van Turkije. Het bestaat uit een ca. 2000-2500 meter hoge, boomloze, deels woestijnachtige hoogvlakte, in het noorden en zuiden door hoge randgebergten omgeven, allebei met een groot aantal toppen van 3000 meter en hoger. U vindt hier veel zoutsteppen, afgewisseld met zoutmoerassen en
zoutpannen. Aan de Egeïsche zijde bestaat het landschap meer uit een aantal kleinere gebergten. In het zuidwesten zijn ook weer vele zoutmeren.

Cultuur

Vele prachtige gebouwen, aquaducten, baden en mausoleums, stammend uit de tijd van het Osmaanse Rijk. Griekse zuilen, Romeinse badhuizen en viaducten! Elke beschaving heeft hier haar sporen ruimschoots achtergelaten.
Wat echt wereldberoemd is, zijn de overblijfselen van Hattasud, de oude hoofdstad van het Hettitische rijk en de kalkterrassen bij Pamukkale.

Geschiedenis

Turkije, de brug tussen oost en west! De oudste sporen van bewoning zijn in Turkije gevonden aan de Middellandse Zeekust: in grotten bij Antalya werden 100.000 jaar oude werktuigen gevonden. Rond 2000 v. Chr. trok vanuit Centraal Azië een stam het huidige Turkije binnen: de Hettieten. Zij slaagden erin een groot deel van Klein-Azië in handen te krijgen. In de 9e eeuw voor Christus namen de Oerartiërs de macht van de Hettieten over en bestuurden een gebied dat zich uitstrekte over het huidige Armenië, Irak en Turkije. Hierna waren de bezetters: Grieken, Perzen, Alexander de Grote. Ook de Romeinen (ruim 1000 jaar) met Constantinopel als centrum, genoemd naar Keizer Constantijn waren lange tijd "de baas". Hierna nam het Osmaanse rijk de macht over maar na een nederlaag tegen de de Spanjaarden en de Venetianen in 1571, brokkelde het rijk langzaam af. Na de val van het Osmaanse rijk rond 1917, kwam de macht in handen van de jonge soldaat Mustafa Kemal Atatürk, welke Turkije in 1922 bevrijdde van voornamelijk Griekse overheersing en in 1923 de Turkse republiek oprichtte. Atatürk bouwde een staat op naar westers voorbeeld, hij overleed in 1938 en na zijn dood zijn er diverse staatsgerepen gepleegd. Echter vandaag de dag is het in Turkije erg stabiel en wil men graag lid worden van de EU.

Vliegtijd

De vlucht naar Antalya en Bodrum duurt ongeveer 3,45 uur. De duur van de transfer vanaf de luchthavens naar de verschillende bestemmingen varieert van een 0,5 uur tot 2,5 uur.

Tijdverschil

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.TaalTurks, maar in de meeste badplaatsen kunt u zich prima met Duits en Engels redden.

Valuta

Men betaalt in Turkije met de Turkse lira. Omdat de Turkse lira onderhevig is aan sterk wisselende koersen, is het goedkoper om in Turkije zelf geld te wisselen of te pinnen. Vaak worden ook euro's geaccepteerd.

Identificatie

Voor Turkije dient u in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat na thuiskomst nog minimaal 3 maanden geldig is. Bij aankomst in Turkije dient u, voordat u door de paspoortcontrole gaat, een visum te kopen bij de visumbalie. De kosten hiervan zijn op dit moment ongeveer ? 10,- per persoon en dient gepast in euro?s betaald te worden.
Let op: Voor reizen naar Turkije worden er GEEN noodreisdocumenten meer geaccepteerd, zorg er dus voor dat alles in orde is.

Vaccinatie

Voor reizen naar Turkije wordt een DTP-vaccinatie aangeraden en bescherming tegen Hepatitis A wordt aanbevolen. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw GGD.

 

Uw keuze heeft geen resultaten opgeleverd

Kies in het linkermenu een bestemming of een budget...

 

 

Suggesties

 

 
© TURKIJE.COM